”SoftOne”
Sören Janstål

.   Tidigare gallups
Fun

Data Research DPU ab
Torsvikssvängen 34
181 34 Lidingö


Tel +46 (0)70 727 67 95
Skype sjanstal

eMail till Sören Janstål


SOA - senaste trenden inom affärssystem

Torbjörn Nordlöf intervjuade Sören Janstål 27 april 2005 i Affärssystembilagan till Dagens Industri :

- Alla s k affärssystem är egentligen feldesignade. De är byggda för en centralistisk, homogen miljö inom fyra väggar. Nu när systemen måste kunna kommunicera med kunder och leverantörer leder det till en stor ny trend. Det är en förkortning förstås, SOA, Services Oriented Architecture, säger Sören Janstål, VD i Data Research DPU AB.

Sören Janstål är upphandlingskonsult och bedriver en omfattande kursverksamhet, 70 kurser årligen. Från sin intensivt gula villa på Lidingö ger han också ut ett nyhetsbrev och en årlig rankinglista över affärssystem.

- De befintliga affärssystemen kan inte kommunicera med andra system särskilt begåvat utan är egentligen rent internadministrativa system. Idag måste man kunna komma närmare kunderna och underleverantörerna och deras underleverantörer för att kunna skapa supply chain management, kontroll av hela leveranskedjan. Den teknologi som gör det möjligt att kommunicera via webben är SOA, säger Sören Janstål.

- Jag har alltid tyckt att affärssystem är ett mindre bra uttryck eftersom det egentligen handlar om interna administrativa system. Det är först nu när systemen blir affärsgenererande uttrycket affärssystem får sin rätta innebörd. 

Subtrender
Sören Janstål menar att den huvudtrend han har identifierat i sin tur leder till två dominerande subtrender.

- Den första trenden är en våldsam omdesign av befintliga system. SAP har till exempel lagt ned miljarder på att omdesigna sitt system.

- Den andra är att göra helt nya system. Det är det Microsoft sysslar med genom utvecklingen av Green som beräknas vara klart 2008. Intentia har redan gjort det. Problemet är att ingen köper deras system eftersom ingen förstår vad de pratar om.

 Särskilda e-handelssystem
För kunderna inom främst handel är trenderna inte av godo.

- Ur ett kundperspektiv innebär omdesign alltid att det leder till våldsamma kompromisser vilket aldrig är bra. Väljer man ett nytt system får man ett system med god design, men dålig funktionalitet under resans gång. 

- Därför skaffar sig de flesta inom retail särskilda e-handelssystem och detta trots att affärssystemleverantörerna erbjuder e-handelsmoduler. Det är nog klokt för affärssystemsleverantörernas e-handelsmoduler är bra integrerade, men dåliga säljredskap.

 Blöjor och öl
Sören Janstål ser hur leverantörerna intresserar sig mer och mer för den data som genereras i systemen och konstruerar betydligt vassare rapportgeneratorer som till exempel kan identifiera orsakerna till samband mellan försäljning av olika varor och konsumentbeteende.

- K-Mart i USA har konstaterat att försäljningen av öl och blöjor hänger ihop och de vet varför. Under helgerna sänds de stora fotbollsmatcherna och andra sportevenemang och på fredagen när far i huset tar den stora bilen för att handla passar han på att bunkra skrymmande blöjförpackningar samtidigt som han laddar upp med öl till helgens matcher. Nu kör butikskedjan lämpliga kampanjer på fredagar.

Nya gränssnitt
Internets ökande betydelse och vikten av att kunna kommunicera har lett till förändringar av gränssnitten i affärssystemen.

- Tidigare trender har gått från Textbaserat gränssnitt mot Windowsgränssnitt. Nu är Windows ute och det ska vara browser istället,  Netscape eller Internet Explorer. Man ska ha tillgång till systemen när och var som helst där det finns en Internetkoppling. Alla funktioner ska ha webgränssnitt. Den som inte följer den trenden kommer det inte att gå särskilt bra för. 

Ge dina kommenter på denna sida!

Tillsammans med MBC ger DPU kursen "Blir SOA affärsystemens död?"

Se även kursen "Att välja rätt affärssystem"!

Fyll i nedan

Email adress
om du vill ha denna typ av nyhetsbrev via email. De utkommer 1-2 gånger per månad.


ERP market, just this minute

Hmta faktainsamlingsformulr/ checklista fr utvrdering av affrs- och ekonomisystem utan kostnad.

Lmna din egen bedmning av ngon programvara eller system och erhll marknadsanalys och checklista utan kostnad!

Lmna din egen bedmning av en IT leverantr och erhll marknadsanalys och checklista utan kostnad!

Data Research DPU
fr utvrdering av IT - Informationsteknologi och Data Produkter


[ Bestllning | Mer info | Frslag ny utvrdering ]
[ Konsulttjnster | Utbildning | Priser | Distributionslista ]
[ Kontakt ]

Tillbaka till Data Research DPU startsida.


Data Research DPU ab - Torsvikssvngen 34, SE-181 34 Liding, Sweden - Telefon 070-727 67 95 Skype: sjanstal, SkypeIN: 08-559 25 900 - Kontakt (email)Ataio

Plats nr 5 för sponsor/s


Plats nr 9 för sponsor - Ledig (s)


Metodika

Uppdaterad 2005-04-27